Over LEF

Aan het begin van dit millennium kwam een aantal toneelvrienden op een lumineus idee: we beginnen een toneelclub! Hoewel de wijn die avond rijkelijk vloeide, bleek het geen grootspraak: LEF ontstond. De eerste productie voerden we op in 2001. Sinds 2002 bestaan we officieel (met heuselijke statuten) als Stichting LEF Utrecht.

Anno 2020 heeft toneelgroep LEF Utrecht eenentwintig producties op haar naam. Ons gezelschap bestaat dit seizoen uit zeven spelers en wordt voor het eerst geleid door regisseur René Orbons!

Elk jaar maakt LEF een nieuw toneelstuk dat meermaals opgevoerd wordt in de lente – denk aan eind mei, begin juni. De voorstelling is óf helemaal origineel óf een bewerking van een bestaande toneeltekst. Toneelgroep LEF werkt met jonge regisseurs die vaak een band hebben met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Elke regisseur leidt het gezelschap vaak voor twee à drie jaar, waarna er weer een nieuwe samenwerking tot stand komt. De spelers komen uit de stad Utrecht en omstreken, hebben verschillende acteerervaringen en ieder een geheel eigen stijl. Bijna elk seizoen hebben we audities voor vers bloed. Daarbij zoeken we naar divers en enthousiast talent. Naast regisseur en spelers kent onze vereniging ook regieassistenten, tekstschrijvers, scenografen, producenten en oud-spelers die helpen bij de productie.

Met ingang van seizoen 2018-2019 repeteren we in De Helling: een eigenzinnig podium in de noordpunt van Utrechts Rotsoord.

 

Speelplezier

Bij LEF staat speelplezier voorop. Niet alleen dat van de spelers, maar ook van iedereen daaromheen: regisseur, productieleider, lichtman of -vrouw, geluidsman of -vrouw en natuurlijk vrijwilligers die ons ieder jaar helpen met onder andere decor, kostuums en repetitieweekend. We spelen toneel, omdat we het leuk en inspirerend vinden, niet voor het geld of de roem (nou ja, dat laatste misschien wel een beetje…).

 

Spelontwikkeling

Naast speelplezier vinden we bij LEF spelontwikkeling belangrijk. Als je bij ons komt spelen, hoef je niet per se speelervaring te hebben, maar wel een grote dosis enthousiasme en een zekere authenticiteit. Na een auditie proberen we die speler of spelers te kiezen die én enthousiast én zichzelf waren én zorgen voor een divers LEF-gezelschap. Het maken van die keuze is nooit makkelijk.

Gedurende het jaar of de meerdere seizoenen dat een speler bij LEF speelt, wordt geprobeerd de lat telkens iets hoger te leggen. De regisseur speelt de hoofdrol in het verhogen van die lat. We werken graag met aanstormende regisseurs die professioneel zijn, maar vaak net of bijna afgestudeerd. Zo zorgen we ervoor dat LEF blijft vernieuwen en verjongen. Elk jaar een nieuw proces, elk jaar een heel ander stuk.