Over LEF

Aan het begin van dit millennium kwam een aantal toneelvrienden op een lumineus idee: we beginnen een toneelclub! Hoewel de wijn die avond rijkelijk vloeide, bleek het geen grootspraak: LEF ontstond. De eerste productie voerden we op in 2001 en sinds 2002 bestaan we officieel (met statuten) als Stichting LEF Utrecht.


LEF

Toneelgroep LEF Utrecht is een Utrechtse toneelgroep met al twintig producties op haar naam. Het gezelschap bestaat dit seizoen uit acht spelers en wordt dit wederom geleid door regisseur Robi van Geenhoven, die een intensief stuk bewegingstheater met ze maakt.

Elk jaar maakt LEF een nieuw toneelstuk dat meermaals opgevoerd wordt in het voorjaar. De voorstelling is óf helemaal origineel óf een bewerking van een bestaande toneeltekst. Toneelgroep LEF werkt met jonge regisseurs die vaak een band hebben met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Elke regisseur leidt het gezelschap vaak voor twee á drie jaar, waarna er weer een nieuwe samenwerking tot stand komt. De spelers komen uit Utrecht en omstreken, hebben verschillende acteerervaringen en elk een geheel eigen stijl. Bijna elk seizoen hebben we audities voor vers bloed. Daarbij zoeken we naar divers, enthousiast talent. Naast regisseur en spelers kent onze toneelvereniging ook regieassistenten, producenten en oud-spelers die helpen bij de productie.

Met ingang van seizoen 2018-2019 repeteren we in De Helling: een eigenzinnig podium in de noordpunt van Utrechts Rotsoord.

 

Speelplezier

Bij LEF staat speelplezier voorop. Niet alleen dat van de spelers, maar ook van iedereen daaromheen: regisseur, productieleider, lichtman of -vrouw, geluidsman of -vrouw en natuurlijk de vele vrijwilligers die ons ieder jaar helpen met onder andere decor, kostuums en repetitieweekend. We spelen toneel, omdat we het leuk en inspirerend vinden, niet voor het geld of de roem (nou ja, dat laatste misschien wel een beetje…).

 

Spelontwikkeling

Naast speelplezier vinden we bij LEF spelontwikkeling heel belangrijk. Als je bij ons komt spelen, hoef je niet per se speelervaring te hebben, maar wel een grote dosis enthousiasme. Gedurende het jaar of de meerdere seizoenen dat een speler bij LEF speelt, wordt geprobeerd de lat telkens iets hoger te leggen. Ook werken we graag met aanstormende regisseurs die professioneel zijn, maar vaak net of bijna afgestudeerd. Zo zorgen we ervoor dat LEF blijft vernieuwen en verjongen. Elk jaar een nieuw proces, elk jaar een heel ander stuk.