Stichting LEF Utrecht

Aan het begin van dit millennium kwam een aantal toneelvrienden op een lumineus idee: we beginnen een toneelclub! Hoewel de wijn die avond rijkelijk vloeide, bleek het geen grootspraak: LEF ontstond. De eerste productie voerden we op in 2001 en sinds 2002 bestaan we officieel (met statuten) als Stichting LEF Utrecht.

Anno nu bestaat LEF nog steeds en is springlevender dan ooit! Op dit moment zijn we de meest befaamde amateurtoneelvereniging van Utrecht…

Speelplezier

Bij LEF staat speelplezier voorop. Niet alleen dat van de spelers, maar ook van iedereen daaromheen: regisseur, productieleider, lichtman of -vrouw, geluidsman of -vrouw en natuurlijk de vele vrijwilligers die ons ieder jaar helpen met onder andere decor en kostuums. We spelen toneel, omdat we het leuk en inspirerend vinden, niet voor het geld of de roem (nou ja, dat laatste misschien wel een beetje…).

Spelontwikkeling

Naast speelplezier vinden we bij LEF spelontwikkeling heel belangrijk. Als je bij ons komt spelen, hoef je niet per se speelervaring te hebben, maar wel een grote dosis enthousiasme. Gedurende het jaar of de meerdere seizoenen dat een speler bij LEF speelt, wordt geprobeerd de lat telkens iets hoger te leggen. Ook werken we graag met aanstormende regisseurs die professioneel zijn, maar vaak net of bijna afgestudeerd. Zo zorgen we ervoor dat LEF blijft vernieuwen en verjongen. Elk jaar een nieuw proces, elk jaar een heel ander stuk.

Producties

Wat voor stukken speelt LEF? We kiezen samen met de regisseur een stuk uit, waar iedereen zich in kan herkennen. Of, zoals bij Proefffstuk geluk, Leonce und Lena, Nooduitgang 2019, Vlucht, Een prachtig plaatje leven, Tocht, Koning VII, Homo Ludens en o n d e r d r u k, we maken het stuk zelf, al dan niet losjes gebaseerd op iets bestaands. Iedereen levert daaraan zijn bijdrage. Bij de laatste vijf van de hierboven genoemde stukken is de voorstelling zelfs speciaal geschreven voor de LEF-spelers. We kiezen altijd voor kwaliteit. We zijn dan wel een amateurgezelschap, maar we zetten alles op alles om ons publiek iets moois, iets ontroerends, iets heftigs of iets humoristisch te laten zien. Iets waar je thuis nog eens je gedachten over laat gaan. Het zal niet voor niets zijn geweest dat we in 2007 bij het Amateurtheaterfestival de beste acteur leverden en genomineerd werden voor beste actrice en beste groepsprestatie.

Spreekt dit je aan? Neem contact met ons op en vraag of je bij ons kan komen spelen of regisseren. Of help als vrijwilliger bij onze volgende voorstelling!